Infiintarea unei firme in Romania presupune mai multe etape, insa odata incheiate, societatea se va putea angaja in diverse operatiuni. Pentru unele dintre acestea, actionarii sau administratorii firmei pot incheia contracte de mandat prin care terte parti ii pot reprezenta in diverse relatii comerciale.
Contractul de mandat comercial este definit prin Legea Nr. 31/1990 a Societatilor Comerciale.
Mai jos, specialistii nostri va prezinta prinicipalele caracteristici ale contractului de mandat comercial si cum va poate folosi un astfel de contract.
Daca doriti sa infiintati o firma si nu aveti mult timp la dispozitie, platforma noastra LaRegistru este una dintre cele mai accesibile cai pentru a demara o afacere. De asemenea, va puteti baza pe noi pentru servicii de infiintari de firme in diverse orase ale tarii.
Table of Contents
Este bine de avut in vedere ca un contract de mandat comercial este un contract bilateral sinalagmatic si consensual, acestea fiind principalele sale caracteristici. De asemenea, pot exista mai multe tipuri de contracte de mandat comercial printre care cel mai des intalnite sunt :
Daca aveti nevoie de ajutor la intocmirea unui contract de mandat comercial, agentii nostri va pot ajuta. Va puteti baza pe noi si daca doriti sa infiintati un SRL. Specialistii nostri in infiintare firme sunt la dispozitia dumneavoastra cu diverse servicii.
La infiintarea unei firme, raportul dintre societate si admnistratori se poate simplifica printr-un contract de mandat comercial, mai precis printr-un contract de management. Prin acest tip de contract, administratorii societatii vor deveni mandatarii firmei. Astfel, administratorii firmei vor putea gestiona patrimoniul societatii si o vor putea reprezenta in diverse raporturi comerciale. Pentru aceste servicii, administratorul va fi remunerat.
Din punct de vedere legal, contractul de mandat va fi semnat de societate, prin asociatii acesteia, si administratori. Astfel, conform Legii Nr. 31/1990, administratorii vor fi direct raspunzatori fata de societate.
Specialistii nostri va pot ajuta la redactarea diferitelor tipuri de contracte de mandat comercial. Va punem la dispozitie si alte servicii pentru firma dumneavoastra, printre care servicii de contabilitate in diverse orase ale tarii.
Contractul de mandat comercial nu este definit nici de catre Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, nici de catre Noul Cod Civil. Cu toate acestea, putem defini acest tip de contract prin aplicarea art. 2009, spunand ca un contract de mandat comercial este o forma de contract prin care o parte – mandatarul – se obliga sa incheie, pe seama celeilalte parti denumita mandant, anumite acte juridice care, in acest caz, reprezinta fapte de comert.
De regula, contractul de mandat comercial este un mandat cu reprezentare, astfel ca se va incheia fie in forma scrisa, autentica sau sub semnatura privata, fie verbal. Contractul de mandat comercial se incheie, asadar, prin acordul de vointa al partilor.
Intrucat ne aflam pe taramul operatiunilor comerciale, rareori gratuite, contractul de mandat comercial este un contract cu titlu oneros iar remuneratia mandatarului, in lipsa stabilirii acesteia de catre mandant, va fi stabilita potrivit legii ori uzantelor. Cu toate acestea, contractul de mandat comercial poate fi incheiat si cu titlu gratuit, spre exemplu in situatia coproprietarilor unei actiuni nominative ori a unei actiuni la purtator, care desemneaza un reprezentant comun al acestora si isi manifesta intentia gratuitatii contractului de mandat comercial.
Una dintre aplicatiile contractului de mandat comercial este regasita in cazul administratorilor unei societati. Astfel, administratorii sunt mandatori ai societatii, insa acestia nu sunt intotdeauna si reprezentanti ai societatii intrucat reprezentarea nu este de esenta contractului de mandat, ci de natura lui. O alta aplicatie, cu titlu de exemplu, a contractului de mandat este exercitarea dreptului de vot in cadrul AGA prin reprezentarea de catre o persoana fizica sau juridica in temeiul unei imputerniciri sau procuri in acest sens.
Daca aveti nevoie de ajutor la infiintarea unei firme, va putei baza pe specialistii nostri.
Conform Codului Civil, pentru a fi valabil, un contract trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Acestea se aplica si in cazul unui contract de mandat comercial, si anume:
Trebuie avut in vedere ca, odata semnat, contractul de mandat comercial va da nastere unor obligatii si drepturi ambelor parti.
Daca aveti nevoie de informatii complete asupra prevederilor legale in ceea ce priveste incheierea unui contract de mandat comercial, puteti adresa orice intrebare specialisitilor nostri. De asemenea, daca doriti sa infiintati o firma si doriti sa incheiati un astfel de contract, va stam la dispozitie.
Drepturile si obligatiile partilor unui astfel de contract sunt acelea stabilite pentru forma generala a contractului de mandat, prin dispozitiile Noului Cod Civil.
Obligatiile mandatarului se refera la respectarea limitelor stabilite prin contract de catre mandant, executarea mandatului comercial cu diligenta unui bun proprietar ( intrucat este vorba despre un contract cu titlu oneros ), dar si obligatia de a instiinta mandanul despre operatiunile desfasurate in temeiul contractului. In principal, mandatarul are obligatia de a executa mandatul astfel cum a fost imputernicit de catre mandant in acest sens si, in lipsa unei autorizari speciale in sens contract, sa indeplineasca mandatul personal.
Obligatiile mandatului privesc plata remuneratiei catre mandatar, punerea la dispozitie a tuturor mijloacelor necesare indeplinirii contractului, inclusiv cheltuieli aferente executarii contractului, repararea prejudiciului suferit de catre mandatar in executarea contractului de mandat comercial s.a.
Drepturile partilor unui contract de mandat comercial se afla in directa legatura cu obligatiile pe care o parte o are fata de cealalta. Spre exemplu, mandatarul are dreptul la remuneratie, la repararea prejudiciului cauzat de catre executarea contractului etc.
Va stam la dispozitie cu mai multe servicii printre care si gazduire a sediului social la infiintarea unei firme.
Una dintre modalitatile de incetare a contractului de mandat comercial este revocarea acestuia de catre mandant. Mandantul poate revoca acest tip de contract fie expres, fie tacit, indiferent de forma in care acesta a fost incheiat ori daca acest contract a fost declarat irevocabil.
Contractul de mandat comercial poate inceta, de asemenea, prin renuntarea mandatarului ori prin moartea, incapacitatea sau falimentul uneia dintre parti.
Conform Comisiei Europene, economia romaneasca va avea un trend ascendent in anii ce urmeaza, astfel ca:
Agentii nostri detin o experienta vasta in rezolvarea problemelor in domeniul comercial si in oferirea consultantei in acest sens. Ne puteti contacta oricand iar noi va vom oferi asistenta profesionala in orice materie.