Infiintarea unei edituri in Romania

Doresc sa imi infiintez o editura in Romania si as vrea sa stiu mai multe lucruri despre ce presupune procesul de infiintare si care sunt pasii necesari.

Infiintarea unei edituri in Romania presupune o anumita investitie, alaturi de formalitatile pe care vi le prezentam mai jos. Cel mai adesea, editura se infiinteaza in cadrul unui SRL si ii sunt determinate anumite domenii specializate, precum carti pentru copii, carti scolare, literatura romana, literatura universala etc.

Pentru a infiinta un SRL, puteti accesa platforma noastra online LaRegistru

Asadar, infiintarea editurii dvs. presupune in prima etapa anumite formalitati care stabilesc caracteristicile de baza ale viitoarei firme, precum: numarul asociatilor si cota ce i se cuvine fiecarui asociat, sediul social, valoarea capitalului social, perioada pentru care se doreste infiintarea firmei, precum si modalitatea de dizolvare si de lichidare a firmei, aspecte care sunt determinate conform necesitatilor dvs.

Primul pas in infiintarea editurii in cadrul unui SRL este reprezentat de inregistrarea firmei in Registrul Comertului. Aceasta etapa se realizeaza prin indeplinirea urmatoarelor actiuni:

  • verificarea disponibilitatii si/sau a rezervarii denumirii editurii – este recomandat ca dumneavoastra sa alegeti trei variante de denumire in ordinea preferintelor.

Echipa noastra va sta la dispozitie in procesul de verificare a variantelor de denumire a viitoarei firme la Registrul Comerțului, prin achitarea costului unei singure cerei, cu scopul de a facilita demersurile de inregistrare a societatii dumneavoastra.

Numele editurii, precum si marca editoriala, trebuie inregistrate la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (O.S.I.M.), iar perioada de valabilitate a marcii este de 10 ani, cu posibilitatea reinnoirii acesteia pentru un numar nedeterminat de perioade de cate 10 ani.

  • stabilirea obiectului de activitate a societatii – este necesar sa stabiliti un obiect de activitate principal al societatii pe care urmeaza sa o infiintati, prin consultarea codurilor CAEN corespunzatoare fiecarui tip de activitate care poate fi intreprinsa de catre o societate in Romania.

In cazul infiintarii unei edituri, este necesar sa alegeti codul sau codurile CAEN din diviziunea 58, intitulata Activitati de editare. Aceasta grupa de coduri cuprinde urmatoarele coduri CAEN:

581 Activitati de editare a cartilor, ziarelor, revistelor si alte activitati de editare

5811 Activitati de editare a cartilor

5812 Activitati de editarea de ghiduri, compendii, liste de adrese si similare

5813 Activitati de editare a ziarelor

5814 Activitati de editare a revistelor si periodicelor

5819 Alte activitati de editare

◦ intocmirea actului constitutiv.

Va puteti baza pe agentii nostri si pentru infiintarea unui SRL in orasul in care alegeti sa va stabiliti sediul social. In functie de nevoile dumneavoastra va punem la dispozitie mai multe servicii, astfel incat sa puteti incepe activitatile rapid si in plina legalitate. Nu ezitati sa ne contactati pentru o abordare personalizata plecand de la nevoile dumneavoastra.

Care este rolul Bibliotecii Nationale in procesul de infiintare a unei edituri in Romania?

Pentru buna functionare a editurii, este necesara inregistrarea acesteia la Biblioteca Nationala si obtinerea codului ISBN, care este un cod international de identificare a cartilor, iar acordarea codurilor ISBN reprezinta un serviciu gratuit.

Pentru a putea inregistra o editura ce urmeaza sa functioneze in cadrul unui SRL, veti avea nevoie de urmatoarele documente:

  • statutul societatii, in original, care sa stabileasca activitatea firmei de editare a cartilor;
  • sentinta judecatoreasca, in original;
  • certificatul de inregistrare eliberat de Registrul Comertului, atat in original cat si in copie;
  • formularul cererii, care se completeaza la momentul inregistrarii editurii la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei;
  • stampila societatii;
  • planul editorial.

Infiintarea unei edituri in Romania reprezinta un proces complex care este conditionat de indeplinirea formalitatilor la mai multe nivele de control. De asemenea, functionarea unei edituri trebuie sa se desfasoare in conformitate cu legislatia in domeniul drepturilor de autor, care protejeaza creatiile artistice si orgiginale.

Pentru informatii suplimentare privind legislatia specifica domeniului dreptului de autor ori asistenta privind infiintarea unei edituri in Romania, inregistrarea societatii la Registrul Comertului si obtinerea codului ISBN din partea Bibliotecii Nationale a Romaniei, nu ezitati sa va adresati echipei noastre de specialisti. Agentii nostri detin o experienta vasta in domeniul acesta, oferind clientilor nostri informatiile necesare, precum si solutii optime pentru problemele acestora.

Expertul nostru in infiintarea de firme

Vlad Cuc, fondatorul companiei Servicii Firme Online SRL, are o experienta de peste 15 ani in consilierea clientilor care doresc sa-si infiinteze firme.

Procedura online
Va puteti infiinta firma prin procedura online, fara a fi nevoie sa va deplasati la Registrul Comertului. Pentru detalii accesati platforma noastra online