Infiintarea unei intreprinderi individuale in Romania

Persoanele care doresc sa deschida afaceri mici au cateva tipuri de societati din care pot alege. Printre acestea, persoana fizica autorizata (PFA), intreprinderea individuala (II) si intreprinderea familiala (IF) reprezinta doar cateva dintre optiuni. Mai exista si societatea cu raspundere limitata-debutant (SRL-D) pentru cei care doresc o un alt tip de firma ca forma de incadrare juridica.

Dintre acestea, intreprinderea individuala este reglementata de Ordonanta de Urgenta OUG 44 din 16 aprilie 2018 si poate fi utilizata pentru a desfasura diverse activitati.

Daca doriti sa infiintati un II si aveti nevoie de ajutor, specialistii nostri va stau la dispozitie cu servicii complete de infiintare firma. De asemenea, cu ajutorul portalului nostru LaRegistru, puteti incepe procedura de inmatriculare a unei firme mult mai repede.

Intreprinderea individuala ca forma de afacere

Intreprinderea individuala este o entitate fara personalitate judirica, ea putand fi organizata de o persoana fizica. Desi nu are personalitate juridica, aceasta trebuie inregistrata la Registrul Comertului de pe raza judetului in care isi va desfasura activitatea.

Daca doriti sa infiintati o firma, va stam la dispozitie cu diverse servicii, printre care si de contabilitate.

Principalele caracteristici ale intreprinderii individuale

De cele mai multe ori, intreprinderea individuala este comparata ca tip de societate cu PFA-ul, insa prima poate opera la o scara putin mai mare decat cea de-a doua prin prisma faptului ca poate avea un numar mai mare de salariati.

Iata care sunt principalele caracteristici ale unei intreprinderi individuale:

  1. poate avea un numar maxim de 8 angajati (prin comparatie, PFA-ul poate avea doar 3);
  2. poate avea un numar maxim de 10 clase de activitati dupa codul CAEN (prin comparatie, PFA-ul poate avea doar 5);
  3. contabilitatea acesteia este simpla si poate fi desfasurata in sistem real sau ca norma de venit;
  4. in cazul mortii titularului, activitatea II-ului poate fi continuata de mostenitori.

Infiintarea unei intreprinderi individuale este destul de simpla si presupune costuri mai reduse decat cele ale unui SRL.

Etapele infiintarii unei intreprinderi individuale in Romania

Desi nu va avea personalitate juridica, precum SRL-ul sau SA-ul, intreprinderea individuala trebuie inmatriculata la Registrul Comertului. Apoi, aceasta trebuie inregistrata si in scopuri fiscale si chiar de TVA, acolo unde se doreste, la ANAF. In momentul in care are angajati, aceasta trebuie sa se inregistreze si sa inregistreze angajatii la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) de pe raza judetului in care activeaza.

Ultimul pas care trebuie parcurs, in cazul in care este nevoie, este obtinerea de diverse autorizatii din partea autoritatilor competente.

Va punem la dispozitie servicii de infiintare firme in mai multe orase ale tarii. Printre acestea, ne puteti gasi in Bucuresti, Iasi, Oradea, Ploiesti si Brasov.

Documente necesare sa infiintarea unui II

Ca si in cazul infiintarii unui alt tip de societati, la inmatricularea unei intreprinderi individuale trebuie pregatit un set de documente format din:

  • cererea de inregistrare (formular-tip);
  • cererea de inregistrare fiscala (Anexa 1);
  • cartea de identitate, in original si copie, a titularului persoana fizica ce va desfasura activitatea;
  • declaratia pe propria raspundere prin care titularul isi ia angajamentul ca nu desfasoara activitati la sediul profesional, secundar sau in afara acestuia;
  • declaratie pe propria raspundere cu privire la indeplinirea normelor pentru desfasurarea activitatilor ca persoana fizica;
  • specimenul de semnatura;
  • dovada sediului social, in original si copie.

Va putem ajuta cu pregatirea tuturor documentelor necesare infiintarii unei intreprinderi individuale.

Intreprinderea individuala si PFA-ul

Intreprinderea individuala este o forma a intreprinderii economice, fara personalitate juridica, ce este organizata de catre o persoana fizica si este guvernata de OUG nr. 44/2008, actualizata in anul 2014.

Pentru a va putea infiinta o intreprindere individuala, este necesar sa obtineti un sediu profesional pe teritoriul Romaniei –  pentru stabilirea caruia este obligatoriu sa detineti un drept de folosinta asupra imobilului -, precum si sa solicitati inregistrarea functionarii ca intreprinzatori persoane fizice, titulari ai unei intreprinderi individuale, in registrul comertului.

Este util sa cunoasteti faptul ca inregistrarea in Registrul Comertului nu va conferi intreprinderii dumneavoastra personalitate juridica, insa va dobandi calitatea de comerciant persoana fizica.

In calitate de titular al unei intreprinderi individuale, veti garanta pentru obligatiile asumate cu patrimoniul de afectatiune, in cazul constituirii sale, completand apoi cu patrimoniul personal. Patrimoniul de afectatiune reprezinta bunurile, drepturile si obligatiile titularului intreprinderii individuale, atribuite scopului intreprinderii dvs., patrimoniu care este distinct de patrimoniul personal.

Intreprinderea individuala si legislatia muncii

Desigur, puteti angaja persoane in cadrul intreprinderii individuale, in temeiul unui contract individual de munca ce trebuie inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, si veti putea colabora cu PFA, alte intreprinderi individuale sau familiale, precum si cu oricare alte persoane juridice pentru desfasurarea activitatilor economice.

Aceasta colaborare nu va va atribui statutul de salariat, insa in calitate de intreprinzator persoana fizica veti putea activa ca salariat al unei alte persoane, indiferent de domeniul sau de activitate economica.

Titularul unei intreprinderi individuale, intreprinzator persoana fizica, este asigurat in sistemul public de pensii, precum si in ceea ce priveste alte drepturi de asigurari sociale. De asemenea, acesta are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si in sistemul asigurarilor pentru somaj.

Intreprinderea individuala se poate inregistra si in scopuri de TVA, procedura fiind simplificata in anul 2019.

Alte aspecte importante la infiintarea unui II

Un aspect important care trebuie avut la infiintare unei intreprinderi individuale este numele acesteia care trebuie sa fie compus din numele titularului persoana fizica scris in intregime sau din nume si initiala prenumelui si care trebuie sa fie urmat de denumirea ,,Intreprindere Individuala”.

Inmatricularea unei intreprinderi individuale nu dureaza mai mult de 3 zile.

In ceea ce priveste numarul de intreprinderi mici si mijlocii active pe piata din Romania, Institutul National de Statistica ofera urmatoarele informatii pentru sfarsitul anului 2018:

  • la sfarsitul anului 2018, in Romania activau 56,884 de intreprinderi mici si mijlocii;
  • acestea au investit 30,497 milioane de lei, reprezentand 27.7% din totatul investitiilor;
  • acestea au avut ca angajati 47.7% din forta de munca din tara;
  • profitul inregistrat de acestea in anul 2018 a avut un total de 8,452 milioane de lei.

Pentru a infiinta o societate in Romania, aceasta are nevoie de o adresa inregistrata care trebuie sa fie adresa oficiala a societatii si locul in care autoritatile pot trimite scrisori si cereri oficiale, servind, de asemenea, pentru procedurile de control fiscal. Toate documentele financiare si fiscale, registrele, documentele companiei etc. In cazul in care nu aveti o astfel de adresa, puteti folosi un serviciu de gazduire a sediului social oferit de noi.

Cat dureaza infiintarea unei intreprinderi individuale

Ca si in cazul infiintarii unui SRL, inmatricularea unui II dureaza destul de putin – cateva zile – asadar procedura nu este complexa. Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca inregistrarea acestuia necesita rezervarea unui nume unic, precum si alegere unui cod CAEN aferent tipului de activitate desfasurat.

Particularitatea intreprinderii individuale este ca numarul maxim de clase acceptat sub un cod CAEN este 10.

Ca si in cazul altor tipuri de societati, si II-ul are nevoie de un sediu profesional, precum si de documente care atesta pregatirea in domeniul de activitate care va fi desfasurat.

Agentii nostri va pot ajuta cu pregatirea si depunerea actelor necesare pentru inmatricularea unei firme, inclusiv a unei intreprinderi individuale.

De ce sa optati pentru o intreprindere individuala

Infiintarea unei firme trebuie sa tina cont, in primul rand, de activitatea pe care o veti desfasura. De asemenea, veniturile estimate trebuie luate in considerare atunci cand stabiliti forma sub care va organizati activitatile.

Intreprinderea individuala este o optiune buna pentru cei care au activitati ocazionale sau pentru cei care lucreaza in industriile creative, iar contractele pe care le incheie cu clientii sunt pe drepturi de autori. De asemenea, aceasta entitate este buna si pentru cei care sunt la inceput de drum si isi doresc o forma juridica simpla care poate fi organizata usor.

Intreprinderea individuala mai are si alte avantaje printre care:

  • faptul ca este creata de o singura persoana, insa ulterior poate avea si alti asociati;
  • contabilitatea este simpla si poate fi realizata de fondator sau de un contabil;
  • aceasta forma de afacere este usor si rapid de infiintat;
  • aceasta poate avea si angajati (maximul este de 8).

Atunci cand trebuie sa alegeti intre un II si alt tip de societate, trebuie sa aveti in vedere si taxele si impozitele aferente acestuia. Astfel, un II trebuie sa plateasca impozitul pe venit plus contributiile sociale. De asemenea, aceasta forma juridica poate fi infiintata doar in momentul in care aveti o calificare pentru domeniul de activitate pe care doriti sa il desfasurati.

Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca intreprinderea individuala desi va avea contracte de colaborare cu firme sau alte persoane, aceasta nu poate fi considerate angajat al niciuneia dintre acestea.

Daca doriti sa deschideti o intreprindere individuala, dar aveti nevoie de informatii suplimentare, specialistii nostri va pot oferi argumentele necesare in asa fel incat sa luati o decizie informata.

Care sunt modalitatile de incetare a unei intreprinderi individuale in Romania?

O intreprindere individuala inceteaza atunci cand titularul sau, intreprinzator persoana fizica, isi inceteaza activitatea si este radiat din Registrul Comertului. Acest lucru poate avea loc: in cazul decesului, prin vointa titularului intreprinderii individuale ori in situatia existentei unui prejudiciu cauzat de o inmatriculare sau o mentiune la registrul comertului, situatie in care persoana fizica sau juridica prejudiciata poate cere radierea inregistrarii, in tot sau in parte.

Care sunt avantajele si dezavantajele unei intreprinderi individuale?

Avantajele unei intreprinderi individuale pot fi:

  • Costuri relativ scazute in ceea ce priveste inregistrarea functionarii ca intreprinzator persoana fizica;
  • Administrare facila a activitatii desfasurate in cadrul intreprinderii individuale;
  • Posibilitatea de a angaja salariati in cadrul intreprinderii;
  • Varietate relativ larga in ceea ce priveste domeniile de activitate ale intreprinderii individuale.

Dezavantajele unei intreprinderi individuale se refera la aspecte precum:

  • Intreprinzatorul persoana fizica, asa cum am vazut, va raspunde cu patrimoniul personal in anumite situatii;
  • Necesitatea unor dovezi in ceea ce priveste pregatirea profesionala a titularului intreprinderii individuale in functie de domeniul de activitate ales.

Desi este un tip de societate destul de simplu, intreprinderea individuala se poate inregistra in scopuri EORI. Puteti urmari si video-ul nostru:

Regimul fiscal aplicabil unui II

Intreprinderea individuala are mai multe obligatii fiscale, printre care alegerea platii impozitului in sistem real sau ca norma de venit. In acest scop, II-ul trebuie sa se inregistreze la ANAF.

Alegerea sistemului de impozitare va avea un impact direct asupra sarcinii fiscale a unei intreprinderi individuale. Astfel, cel in sistem real presupune aplicarea impozitului pe venit la cota standard de 16%, caruia i se adauga plata contributiilor sociale de sanatate si pensie. Acestea se platesc anticipat, la fiecare 3 luni si sunt conditionate de pastrarea unui registru de incasari si plati.

In cazul alegerii sistemului pe norma de venit, suma platita va fi una fixa si va fi compusa din impozitul pe venit si contributiile sociale. Desi din punct de vedere al costurilor acesta presupune o suma mai mica, aceasta impune desfasurarea unei singure activitati, iar taxele trebuie platite indiferent daca activitatea este una continua sau cu intreruperi.

Pentru a determina situatia cea mai avantajoasa din punct de vedere fiscal se poate folosi codul CAEN in baza caruia se desfasoara activitatea intreprinderii individuale. De asemenea, contabilii nostri va pot ajuta sa alegeti intre cele doua tipuri de sisteme de impozitare.

Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont din punct de vedere al impozitarii II-ului este tipurile de declaratii fiscale care trebuie depuse. Astfel, este nevoie de depunerea urmatoarelor :

  • declaratia 112  pentru contributiile sociale si impozitul pe venit;
  • declaratia 200 pentru venitul realizat in anul anterior;
  • declaratia 220 pentru venitul realizat pe anul in curs;
  • declaratiile TVA care se depun lunar sau trimestrial;
  • declaratia 201 doar daca veniturile sunt realizate din strainatate.

Contabilii nostri va pot oferi solutii personalizate indiferent de sistemul de impozitare pe care il alegeti. Va stam la dispozitie si daca aveti nevoie de ajutor in pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale.

In cazul in care nu sunteti decis/a in privinta formei pe care sa o atribuiti viitoarei dumneavoastra afaceri, agentii nostri specializati in infiintarea de firme va stau la dispozitie si va vor oferi informatii pertinente care va vor ajuta sa luati cea mai buna decizie, va vor sfatui in acest sens si va vor oferi reprezentare in fata autoritatilor competente. Apelati cu incredere la echipa noastra!

Expertul nostru in infiintarea de firme

Vlad Cuc, fondatorul companiei Servicii Firme Online SRL, are o experienta de peste 15 ani in consilierea clientilor care doresc sa-si infiinteze firme.

Procedura online
Va puteti infiinta firma prin procedura online, fara a fi nevoie sa va deplasati la Registrul Comertului. Pentru detalii accesati platforma noastra online