De Vlad Cuc, expert in infiintarea de firme
Personele care vor sa infiinteze firme in Romania pot alege unul dintre tipurile de societati prevazute in Legea Societatilor care defineste atat documentele ce trebuie avute in vedere la inmatricularea firmei, cat si capitalul social necesar pentru inregistrarea la Registrul Comertului.
Dintre toate tipurile de firme ce pot fi infiintate in Romania, societatea cu raspundere limitata, sau SRL-ul, este cea mai des intalnita.
Puteti infiinta online acest tip de societate, folosind platforma pusa la dispozitie de firma noastra.
Cu o vasta experienta in infiintarea de firme, agentii nostri pot ajuta atat oamenii de afaceri romani cat si straini cu servicii complete de inmatriculare a diverselor tipuri de societati, inclusiv SRL-uri, in majoritatea oraselor tarii.
Table of Contents
Societatea cu raspundere limitata ( pe scurt, SRL) este o forma de societate cu personalitate juridica, reglementata de legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, in cadrul careia asociatii raspund numai in limita capitalului social subscris. Astfel, obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social insa un SRL nu detine posibilitatea de a emite obligatiuni. Acest tip de societate este, cel mai adesea, potrivit pentru un numar mai redus de membri ori chiar un singur membru.
Avantajele infiintarii unei SRL se refera la aspecte precum costurile relativ reduse aferente inregistrarii si infiintarii sale, aspect in privinta caruia intervin agentii nostri specializati in acest domeniu, costuri care sunt insa ridicate atunci cand se pune problema incetarii activitatii sale.
Cu toate acestea, SRL-ul reprezinta o buna modalitate de a oferi afacerii dumneavoastra posibilitatea de extinere prin inregistrarea mai multor coduri CAEN in functie de obiectul de activitate ales si de planul de afaceri corespunzator, activitate usor de intreprins.
Unul dintre cele mai mari avantaje reprezentat de infiintarea unei astfel de forme de societate rezida in caracteristica sa principala, si anume raspunderea asociatilor in llimita capitalului social subscris. De asemenea, alte avantaje care decurg din infiintarea unui SRL se refera la modalitatea de participare a asociatilor la luarea deciziilor de catre adunarea generala prin voturile exprimate, precum si la flexibilitatea in ceea ce priveste numarul de asociati, care poate varia intre unul si 50.
Cei care vor sa infiinteze un SRL in Romania pot alege intre SRL-ul cu asociat unic, in care firma are un singur fondator, SRL-ul cu mai multi fondatori (numarul maxim de fondatori este de 50 in cazul acestui tip de firma) si SRL-D sau societatea cu raspundere limitata debutant. Cel din urma tip de SRL a fost introdus pentru cei care nu au mai avut nicio firma pana acum.
Mai jos, puteti vedea si care sunt principalele avantaje ale infiintarii unui SRL:
Infiintarea unei firme, cu precadere a unui SRL, a fost simplificata destul de mult in ultima perioada. Astfel, durata de inmatricularea a unei firme la unul dintre oficiile Registrului Comertului dureaza in medie 3 zile.
Urmatorii pasi trebuie completati pentru a infiinta un SRL in cel mai scurt timp posibil:
Inregistrarea in scopuri de TVA a unui SRL nu este obligatorie de la inceput, ci dupa atingerea plafonului de 300.000 de lei.
Echipa noastra de agenti va poate ajuta cu informatii suplimentare legate de toate documentele necesare infiintarii unui SRL in Romania.
Unul dintre cele cei mai importanti pasi in deschiderea unei firme, indiferent daca vorbim despre un SRL sau alt tip de societate, este gasirea unui sediu social care va reprezenta adresa sau domiciliul oficial al firmei. Sediul social este o adresa care poate fi folosita atat de autoritati, dar si de parteneri de afaceri si clienti, pentru transmiterea de documente oficiale, respectiv contracte si alte documente.
Sediul social se poate dobandi printr-un contract de inchiriere, de comodat sau chiar prin chiar prin succesiune. Documentul care atesta sediul social trebuie depus la Registrul Comertului.
Cei care nu au posibilitatea de a gasi un sediu social repede, se pot baza pe serviciile noastre de gazduire de sediu social.
SRL-ul poate avea mai multe puncte de lucru, deci mai multe adrese, insa sediul social poate fi doar unul.
SRL-ul se constituie prin statut si contract de societate, prin aportul unuia sau mai multor asociati. Astfel, societatea cu raspundere limitata poate lua nastere prin:
In situatia unui SRL cu asociat unic care detine partile sociale, acesta va detine drepturile si obligatiile care revin, in mod normal, adunarii generale a asociatilor, precum si obligatiile care revin unui administrator in ipoteza in care detine si aceasta calitate. Cu toate acestea, o persoana fizica sau juridica nu poate avea calitatea de asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata si un SRL nu poate avea ca asociat unic un alt SRL cu asociat unic.
Un SRL poate avea maxim 50 de asociati iar fiecarei parti sociale ii corespunde dreptul la vot. De asemenea, in cadrul unei SRL este posibilita transmiterea partilor sociale. Partea din profit corespunzatoare fiecarui asociat va fi constituita sub forma unui dividend iar contributia asociatilor la capitalul social al firmei nu va fi purtator de dobanzi.
Adunarile generale pot fi ordinare sau extraordinare, in functie de problemele care trebuie dezbatute in cadrul SRL. Hotararile se vor lua cu majoritatea voturilor exprimate.
Un SRL poate avea unul sau mai multi administratori iar acestia nu trebuie sa detina in mod obligatoriu calitatea de asociat, insa vor fi numiti fie prin actul constitutiv, fie de catre adunarea generala.
In cadrul SRL-urilor al caror numar de asociati depaseste 15, este obligatoriu sa se procedeze la numirea cenzorilor.
Potrivit Codului fiscal, persoanele juridice sunt considerate contribuabili si sunt platitoare de impozit pe profit in valoare de 16%. Cu toate acestea, in cazul in care SRL-ul se organizeaza sub forma unei microintreprinderi, aceasta are posibilitatea de a alege intre aplicarea unui impozit de 3% asupra cifrei de afaceri, vorbind astfel despre un impozit pe venit, in schimbul cotei de 16% aplicabila asupra profitului.
O microintreprindere nu reprezinta, insa, o alta forma de societate, ci reprezinta o posibilitate fiscala pusa la dispozitia intreprinderilor care indeplinesc anumite conditii in ceea ce priveste cifra de afaceri, numarul de salariati s.a.
Primul pas in inregistrarea unei societati cu raspundere limitata consta in efectuarea anumitor operatiuni prealabile, precum:
In acest sens, specialistii nostri va stau la dispozitie cu orice informatii in ceea ce priveste acest pas al infiintarii societatii dvs.:
Documentele de care aveti nevoie pentru inregistrarea unei astfel de societati sunt:
Pragul minim al capitalului social al unei societati cu raspundere limitata este de 200 de lei, divizat in parti egale de minim 10 lei.
In cazul in care nu dispuneti de un spatiu pentru stabilirea sediului social, intrucat stim cat de dificil este acest lucru, va punem la dispozitie locatii pentru stabilirea sediului social al societatii dumneavoastra, in baza contractului de asistenta juridica incheiat impreuna cu societatea noastra, pentru o durata de 1 an, in baza unui onorariu accesibil.
In etapa urmatoare, echipa noastra se va ocupa de redactarea documentelor si de obtinerea actelor necesare intocmirii dosarului in scopul inregistrarii societatii dvs. in Registrul Comertului. Acest dosar va cuprinde urmatoarele documente:
Costurile legate de infiintarea unui SRL au fost reduse in ultimii ani, acesta fiind unul dintre tipurile de firme ce pot fi inmatriculate foarte usor si costuri reduse. Avand in vedere capitalul social de doar 200 de lei, cei care vor sa deschida o afacare sub forma unui SRL vor trebui sa adauge urmatoarele costuri:
Taxele legate de inmatricularea firmelor la Registrul Comertului au fost desfiintate la inceputul anului 2017. SRL-urile pot obtine coduri EORI foarte usor in Romania.
SRL-ul este unul dintre cele mai avantajoase tipuri de firma din Romania, deoarece ofera flexibilitate in ceea ce priveste domeniile de activitate si numarul de actionari. De asemenea, SRL-ul le ofera acestora din urma raspundere limitata legata de obligatiile firmei. Costurile reduse si procedura simplificata si rapida a SRL-ului sunt alte avantaje ale alegerii acestui tip de societate pentru cei care vor sa aiba o afacere in cel mai scurt timp posibil.
Din punct de vedere fiscal, SRL-ul beneficiaza de taxe destul de mici, dintre care un impozit pe profit de 16% si unul pe dividende de doar 5%.
Echipa noastra ofera consultanta de specialitate si asigura realizarea cu succes a inregistrarii societatii pe care v-o doriti in maxim 4 zile de la data depunerii cererii de inregistrare a societatii comerciale, precum si reprezentarea in fata judecatorului delegat si inmanarea certificatului de integistrare a societatii. Apelati cu incredere la echipa noastra!