Filiala este o societatea comerciala cu personalitate juridica., constituita de societatea primara care detine majoritatea capitalului sau.
Legatura dintre societate primara si filiala se face pe calea capitalului social, societatea primara fiind detinatoarea majoritatii titlurilor de participare emise de filiala. Fiind persoana juridica distincta, filiala se supune regulilor privind constituirea, functionarea, dizolvarea si lichidarea ca orice societate comerciala.
Filiala participa la raporturile juridice in nume propriu, prin actele juridice ale reprezentantilor sai, dobandeste drepturi si isi asuma obligatii, cu angajarea unei raspunderi proprii.
Nota!: Fiind o societatea comerciala cu personalitate juridica, se constituie in conditiile stabilite de lege pentru constituirea societatilor comerciale.
Sucursala este un dezmembramant fara personalitate juridica al unei societati comerciale, detinand o anumita autonomie, in limitele stabilite de societate.
O sucursala se inregistreaza inainte de inceperea activitatii, la Registrul Comertului din judetul în care va isi va desfasura activitatea. Daca sucursala este deschisa in aceeasi localitate cu societatea sau intr-o localitate din acelasi judet, aceasta va fi inregistrata in acelasi registru, dar ca entitate separata.
Sucursala nu poate participa in nume propriu la circuitul juridic. Actele juridice pe care le reclama desfasurarea activitatii sucursalei se incheie de reprezentantii desemnati de societatea comerciala.
Mai jos puteti gasi lista documentelor pe care trebuie sa le puneti la dispozitia echipei noastre pentru definitivarea procesului de inregistrare sucursala a unei societati comerciale cu sediul in Romania:
Dosarul ce urmeaza a fi depus la Registrul Comertului pentru inregistrarea sucursalei va cuprinde urmatoarele documente:
* Cererea de inregistrare va cuprinde:
Echipa noastra va poate asista sau reprezenta, dupa caz, pe intreg parcursul procesului de autorizare si infiintare filiala/sucursala.
Strainii care doresc infiintarea unui PFA in Romania trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si romanii, dar numai dupa ce au obtinut resedinta in Romania si un act de identitate local. In plus, diplomele obtinute in alta tara, precum si calificarile profesionale, trebuie sa fie recunoscute de catre Ministerul Educatiei sau Ministerul Muncii.