Reprezentanta, ca structura externa a unei societati comerciale, este o entitate lipsita de personalitate juridica, acest statut apartinand companiei mandatante sau comitente.
Reprezentanta, asa cum sugereaza si denumirea, poate doar sa reprezinte interesele societatii-mama, deosebindu-se de filiale si sucursale prin faptul ca nu poate fi, in nicio circumstanta, prestatoare de servicii, producatoare sau executanta de lucrari.
Astfel, reprezentanta indeplineste functia de intermediar intre compania care a infiintat-o si partenerii contractuali ai acesteia, avand functii de mandatar sau de comisionar.
In calitate de mandatar, o reprezentanta poate incheia acte juridice cu parti terte din tara de origine a companiei-mama, in numele acesteia.
In calitate de comisionar, reprezentanta va actiona fata de terti in nume prorpiu, dar sub egida firmei comitente.
Asadar, reprezentanta nu poate desfasura activitati lucrative, nu poate avea venituri proprii, ci doar cheltuieli, fiind sustinuta de compania-mama care a infiintat-o si pe care o reprezinta. Pentru ca o reprezentanta sa fie activa pe piata, este necesara achitarea unei taxe anuale de fuctionare a reprezentantei, conform prevederilor in vigoare.
Procedura de inregistrare pentru o reprezentanta unei societati comerciale straine in Romania se efectueaza exclusiv prin Ministerul Economiei si Comertului – Directia Generala Politici Comerciale (DGFP). Conform legii, o companie straina poate avea reprezentante in Romania pe baza unei autorizatii eliberate strict in acest scop.
Nota!: Societatile comerciale straine pot fi reprezentate in Romania, in baza unui contract, si de birouri romanesti, inclusiv cele infiintate din initiativa proprie.
Mai jos puteti gasi etapele ce trebuie urmate inainte de depunerea dosarului de inregistrare a unei reprezentante:
Nota! : Adresa si copia dupa OP se vor depune la registratura;
DGFP emite o adresa catre trezoreria de sector/judet, precum si un certificat de plata care atesta achitarea taxei de functionare.
Documentele necesare pentru obtinerea autorizatiei de functionare a reprezentantei unei companii
Nota!: Daca reprezentanta se infiinteaza in acelasi judet/sector in care isi are sediul compania care a hotarat infiintarea, aceasta va fi inregistrata in acelasi registru al comertului, insa distinct, ca inregistrare independenta.
Echipa noastra va sta la dispozitie pentru consiliere, asistenta si reprezentare pentru intreg parcursul de infiintare si autorizare a reprezentantei unei companii straine. Nu ezitati sa ne contactati!
Va putem ajuta sa inmatriculati si societati mici. Infiintarea unui PFA presupune ca si in cazul SRL-ului inregistrarea la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Persoanele care doresc sa devina persoane fizice autorizate trebuie sa aiba o calificare profesionala sau o diploma in domeniul in care doresc sa activeze si sa depuna o serie de documente justificative la Registru.