Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice

Articole

Infiintare sucursala

Infiintare sucursala

Sucursala este un dezmembramant fara personalitate juridica al unei societati comerciale, detinand o anumita autonomie, in limitele stabilite de societate.

O sucursala se inregistreaza inainte de inceperea activitatii, la Registrul Comertului din judetul în care va isi va desfasura activitatea. Daca sucursala este deschisa in aceeasi localitate cu societatea sau intr-o localitate din acelasi judet, aceasta va fi inregistrata in acelasi registru, dar ca entitate separata.

Sucursala nu poate participa in nume propriu la circuitul juridic. Actele juridice pe care le reclama desfasurarea activitatii sucursalei se incheie de reprezentantii desemnati de societatea comerciala. Daca doriti sa infiintati o sucursala, expertii nostri va stau la dispozitie.

Principalele caracteristici ale unei sucursale

Societatile au doua optiuni atunci cand vor sa isi extinda operatiunile: sucursala si filiala. Atat firmele straine, cat si cele romanesti pot infiinta filiale si sucursale in Romania. Exista cateva diferente intre cele doua tipuri de entitati, printre care cea mai importanta este ca sucursala nu are personalitate juridica proprie, in timp ce filiala este o entitate separata de firma-mama.

Sucursala mai are si alte caracteristici, printre care:

 • sucursala este o ramificatie a societatii-mama si va avea aceleasi activitati ca ale acesteia;
 • va avea acelasi nume cu cel al firmei-mama, asadar nu mai are nevoie de rezevarea unui nume la Registrul Comertului, in schimb are alte cateva obligatii in acest sens;
 • nu are nicio obligatie fata de clienti si parteneri de afaceri, firma-mama fiind responsabila de obligatiile acesteia;
 • inregistrarea acesteia va cadea in sarcina societatii-mama care poate desemna o un reprezentant pentru a inmatricula sucursala.

Firmele romanesti si straine pot infiinta una sau mai multe sucursale pe teritoriul tarii.

Daca doresti sa extinzi operatiunile firmei tale prin infiintarea unei sucursale, specialistii nostri te pot ajuta sa o inmatriculezi in cel mai scurt timp posibil.

Infiintarea unei SRL poate fi folosita si pentru lansarea unei afaceri online. Aceasta presupune pe langa alegerea tipului de companie, SRL-ul in acest caz, si inregistrarea unui domeniu de internet. Va puteti baza pe agentii nostri pentru inmatricularea acestui tip de societate pentru o firma online.

Cerinte legale legate de denumirea sucursalei

Dupa cum apare scris si mai sus, in cazul deschiderii unei sucursale, rezervarea unui nume nu mai este necesara. In schimb, denumirea acesteia va consta din numele firmei-mama careia i se vor alatura numele localitatii in care se afla, precum si cuvantul ,,sucursala’’.

In cazul companiilor straine, acestea trebuie sa depuna la inregistrarea unei sucursale in Romania si o mentiune despre sediul acestora din strainatate.

Desfasurarea activitatii comerciale printr-o sucursala presupune si obtinerea de diverse licente sau autorizatii. In cazul firmelor straine, acestea trebuie sa le obtina in Romania.

Daca doresti sa infiintezi o sucursala, iti stam la dispozitie cu servicii in orase precum Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca in afara capitalei.

Etapele infiintarii unei sucursale in Romania

Ca si in cazul unui SRL sau a SA, infiintarea unei sucursale in Romania presupune mai multe etape. Cu exceptia faptului ca verificarea si rezervarea denumirii nu mai este necesara, iata ce trebuie sa ai in vedere la inmatricularea acesteia:

 • pregatirea documentelor necesare care nu difera foarte mult de ale altei societati romanesti;
 • autentificarea documentelor care au fost traduse din alte limbi, in cazul firmelor straine care deschid sucursale romanesti;
 • depunerea actelor la Registrul Comertului de pe langa localitatea in care va opera sucursala;
 • inregistrarea in scopuri fiscale si de TVA;
 • obtinerea de licente, avize sau autorizatii in functie de activitatile desfasurate.

Daca ai nevoie de ajutor, nu trebuie decat sa soliciti serviciile specialistilor nostri care se vor asigura ca intreaga procedura de inmatriculare decurge conform normelor in vigoare.


Documente necesare pentru infiintarea unei sucursale pentru o firma din Romania

Mai jos puteti gasi lista documentelor pe care trebuie sa le puneti la dispozitia echipei noastre pentru definitivarea procesului de inregistrare sucursala a unei societati comerciale cu sediul in Romania:

 • copie Carte de Identitate/Pasaport al asociatilor;
 • copie dovada sediului social (contract de inchiriere/subinchiriere/contract de comodat);
 • acordul Asociatiei de proprietari;
 • acordul vecinilor;
 • specimen de semnatura.

Dosarul ce urmeaza a fi depus la Registrul Comertului pentru infiintarea sucursalei in 2024 va cuprinde urmatoarele documente:

 • *cerere de inregistrare;
 • declaratiile pe proprie raspundere ale persoanelor imputernicite sa reprezinte sucursala, din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile legale pentru detinerea acestei calitati;
 • dovada privind sediul sucursalei;
 • specimenele de semnatura ale persoanelor imputernicite sa reprezinte sucursala;
 • dovezile privind plata taxelor legale;
 • imputernicire avocatiala.

* Cererea de inregistrare va cuprinde:

 • denumirea sucursalei (aceasta contine urmatoarele informatii: numele,denumirea si forma juridica a societatii, localitatea pe raza careia se afla sediul social al acesteia, urmate de denumirea  „sucursala” si numele localitatii in care sucursala isi va inregistra sediul social);
 • dovada privind sediul sucursalei (contract de inchiriere/subinchiriere/contract de comodat etc.);
 • obiectul de activitate al sucursalei;
 • hotararea adunarii generale, decizia consiliului de administratie, respectiv a directoratului, prin care a fost infiintata sucursala;
 • datele persoanei care a fost imputernicita in calitate de reprezentant al societatii, care se va ocupa nemijlocit de activitatea sucursalei, mentionand daca puterile conferite vor fi exercitate impreuna sau separat;
 • informatii privind registrul comertului in care este inregistrat comerciantul si numarul de inmatriculare.

Echipa noastra de spcialisti in infiintarea de firme va poate asista sau reprezenta, dupa caz, pe intreg parcursul procesului de autorizare si infiintare filiala/sucursala in 2024. 

De ce licente, autorizatii sau avize are nevoie o sucursala?

Inca de la inceputul articolului, am mentionat faptul ca o sucursala va intreprinde aceleasi activitati ca firma-mama, aceasta va obtine exact avizele, licentele sau autorizatiile necesare desfasurarii acestora de la diverse autoritati romanesti.

Este bine de avut in vedere ca in cazul unei firme straine, sucursala isi va desfasura operatiunile dupa legile din tara de origine a acesteia, insa licentele sau autorizatiile pentru activitatile din Romania vor fi obtinute aici.

De cele mai multe ori, sucursala este alegerea cea mai la indemana pentru firmele care opereaza in sectoare sau industrii cu legislatii si reguli foarte bine definite, precum cel financiar, multe banci si societati de asigurare si reasigurare straine fiind organizate ca sucursale in Romania. Astfel, acestea isi vor obtine licentele sau aturozitatiile de la Banca Nationala a Romaniei.

Obligatiile financiare ale sucursalelor in Romania

Sucursalele, ca si alte tipuri de societati romanesti, au anumite obligatii fiscale. Printre acestea:

 • sucursalele trebuie sa mentina evidente separate de cele ale firmei-mama;
 • trebuie sa depuna raportari si declaratii contabile anuale;
 • sa plateasca impozitul pe profit.

Numarul firmelor cu capital strain a crescut in Romania

Conform celor mai recente statistici pentru finalul anului 2023:

 • in decembrie 2023, au fost infiintate 563 de firme cu capital strain;
 • numarul total de societati cu capital strain a ajuns la 251.226, cu o valoarea totala a capitalului subscris de 69,84 miliarde de dolari;
 • dintre acestea, 52.756 aveau actionari italieni.

Economia romaneasca isi va accelera cresterea în 2024, potrivit previziunilor unor institutii internationale si locale. Cea mai optimista prognoza publicata de Guvern prin intermediul Comitetului National de Strategie si Prospectie (CNSP) arata ca PIB-ul Romaniei va creste cu o rata de 3,4% in 2024. Cu toate acestea, exista si analize care nu preconizeaza o crestere atat de mare, predictiile fiind de sub 3%, asteptandu-se ultimele statistici legate de evolutia economiei in ultimul trimestru al anului trecut.

In ceea ce priveste anul 2024, Guvernul preconizeaza o crestere economica situata intre 2,4% si 3,5%. Pe aceeasi nota optimista, analistii financiari spun ca nu se intrevede nicio recesiune in anul care tocmai a inceput.


Infiintarea unei sucursale in Romania pentru o companie straina in 2024 

Dosarul ce urmeaza a fi depus la Registrul Comertului pentru infiintarea sucursalei in Romania in 2024 de catre o firma cu sediul in strainatate va cuprinde urmatoarele documente:

 • cerere de inregistrare;
 • hotararea organului statutar competent privind infiintarea sucursalei prin care se desemneaza si persoana imputernicita sa reprezinte sucursala;
 • actul constitutiv, precum si statutul comerciantului din strainatate – daca sunt continute in documente separate, se vor prezenta impreuna cu toate modificarile sau cu actul constitutiv actualizat, in original sau traducere certificata;  

Nota!: In cazul sucursalelor comerciantilor din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, sunt necesare si documente care sa ateste sediul social al comerciantului din strainatate, obiectul de activitate al acestuia si, cel putin anual, suma capitalului subscris, in cazul in care aceste informatii nu sunt incluse în documentele mai sus mentionate.  

In vederea definitivarii procesului de infiintare sucursala  pentru o companie straina, in cazul sucursalelor comerciantului din state non- UE, sunt necesare documentele contabile ale agentului economic din strainatate, asa cum sunt ele intocmite, auditate si publicate in conformitate cu legea statului membru care guverneaza comerciantul din strainatate.

 • Certificatul de la registrul in care este inmatriculat comerciantul din strainatate, care sa ateste existenta societatii, in traducere certificata.
 • Specimenele de semnatura ale imputernicitilor sucursalei.
 • Dovezile privind sediul sucursalei.
 • Dovezile privind plata taxelor.
 • Imputernicire avocatiala.

Daca aveti intrebari legate de deschiderea unei sucursale in 2024, va stam la dispozitie.

Motive pentru a deschide o sucursala in Romania in 2024

Deschiderea unei sucursale in Romania in 2024 se va face in deplina siguranta avand in vedere ca multe dintre formalitati se pot indeplini online.

De la inregistrarea la Registrul Comertului si pana la obtinerea de diverse documente necesare pentru inmatricularea unei sucursale, cei care doresc sa demareze o afacere in 2024 sub aceasta forma vor putea beneficia de suportul oferit de agentii nostri.

Extinderea unei afaceri prin intermediul unei sucursale in 2024 este destul de sigura, aceasta forma beneficiind de reguli flexibile de operare.

Echipa noastra va sta la dispozitie pentru consiliere, asistenta si reprezentare pentru intreg parcursul de infiintare si autorizare a unei sucursale atat pentru o companie straina cat si pentru o companie romaneasca. Nu ezitati sa ne contactati!