Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice

Articole

Avize, Autorizatii si Licente

Orice societate are obligatia de a detine avize, autorizatii si licente pe intreaga durata a functionarii, conform cu prevederile legale actuale si corelat cu domeniul de activitate comerciala ales.

In cele mai multe cazuri, demersurile pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau licentelor de functionare se initiaza ulterior infiintarii firmei si/ sau a punctului de lucru in care societatea isi desfasoara activitatea. Cu toate acestea, exista si exceptii de la aceasta regula, situatie in care se pornesc demersuri pentru obtinerea unui aviz prealabil sau autorizatie prealabila (aici puteti gasi o lista cu domenii ce solicita avize/autorizatii/licente prealabile).

Nota!: Avizele, autorizatiile si/sau licentele se obtin doar daca sunt respectate conditiile de calitate, igiena, volum, siguranta, etc. impuse de legea romana aplicabila respectivului domeniu de activitate.

Dupa eliberarea certificatului de inregistrare a societatii comerciale sau inainte de inceperea unei activitati a carei autorizare este necesara, societatea comerciala trebuie sa obtina avize si autorizatii functionare firme.

Autorizarea functionarii societatii comerciale se efectueaza prin depunerea unei cereri la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul din judetul pe a carui raza solicitantul isi are stabilit sediul social principal sau secundar, la inregistrarea societatii ori a sediului secundar sau pe parcursul functionarii acesteai, ori de cate ori intervine o modificare in cele declarate anterior.

In conformitate cu cele declarate, autoritatile publice competente vor efectua controale pentru a verifica detinerea avizelor obtinute si respectarea conditiilor impuse de acestea.

 Iata, asadar, o lista a avizelor/autorizatiilor ce trebuie obtinute (dupa caz):

  • avize/autorizartii sanitare;
  • avize/autorizartii veterinara;
  • autorizare de mediu;
  • avize/autorizatii din punct de vedere al protectiei muncii (exemplu: securitate la incendiu);
  • autorizatii de functionare specifice activitatii (exemplu: unitatie de alimentatie publica, case de schimb valutar/de amanet, agentii imobiliare/de turism, servicii transport etc.)

De asemenea, avize, autorizatii si/sau licente pot deveni mandatorii pe parcursul desfasurarii activitatii unei societati. Iata cateva exemple:

  • autorizatii de constructie/demolare;
  • atestate persoane fizice sau juridice pe diverse specializari (evaluari riscuri, activitati cadastrale, ghid turism, operatori tour-operatori in turism etc.);
  • inregistrare in Registre speciale.

Iata o lista a domeniilor in care obtinerea unui aviz sau a unei autorizatii in prealabil este mandatorie:

A. Institutiile de credit:

Institutiile de credit, persoane juridice romane, se pot constitui si functiona, in una din urmatoarele categorii:

  • banci;
  • organizatii cooperatiste de credit;
  • banci de economisire si creditare in domeniul locativ;
  • banci de credit ipotecar;
  • institutii emitente de moneda electronica.

In vederea desfasurarii activitatii in Romania, fiecare institutie de credit trebuie sa dispuna de o autorizatie emisa de Banca Nationala a Romaniei potrivit prezentei ordonante de urgenta.

B. Asiguratorii/Reasiguratorii si Brokerii de Asigurare si Reasigurare:

Activitatea de asigurare in Romania poate fi exercitata numai de:

  • persoane juridice romane, constituite ca societati pe actiuni si/sau societati mutuale, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
  • asiguratori sau reasiguratori autorizati in statele membre, care desfasoara activitate de asigurare sau de reasigurare pe teritoriul Romaniei in conformitate cu dreptul de stabilire si libertatea de a presta servicii;
  • sucursale apartinand unor societati-mama guvernate de legi dintr-un stat tert, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
  • filiale ale unor asiguratori sau reasiguratori din state terte, autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
  • asiguratori sau reasiguratori care adopta forma de companie europeana pe actiuni. 

Un asigurator/broker de asigurare si/sau reasigurare nu poate fi inregistrat in Registrul Comertului fara avizul prealabil in vederea inregistrarii emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

C. Societatile pe piata de capital

Societatile de servicii de investitii financiare (denumite S.S.I.F.)sunt persoane juridice care functioneaza numai in baza autorizatiei C.N.V.M.

D. Societatile specializate de paza si protectie

Societatile comerciale care doresc sa includa in obiectul de activitate oricare dintre operatiunile cu arme si munitii, trebuie sa solicite in prealabil, cu ocazia constituirii sau, dupa caz, a modificarii ori extinderii obiectului de activitate, avizul structurii specializate, centrala sau locala, a Inspectoratului General al Politiei Romane.

E. Societatile care desfasoara activitati de productie, import, export si comercializarea armelor de foc si munitiilor

Pentru obtinerea licentei de functionare societatile de paza, precum si societatile cu obiect de activitate in domeniul sistemelor de alarmare impotriva efractiei, este necesar avizul de principiu eliberat de Inspectoratul Judetean de Politie sau de catre Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala va functiona societatea, referitor la obiectul de activitate, denumirea societatii, avizarea asociatului/asociatilor si personalului de conducere, obtinut inaintea inmatricularii acesteia la Oficiul Registrului Comertului.

F. Societatile de pensii

Societatile de pensii necesita un aviz prealabil emis de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru constituire si administrare.

Nota!: Dupa inregistrarea societatii comerciale la Registrul Comertului, este necesara obtinerea autorizatiei de functionare, care presupune depunerea unei declaratii pe propria raspundere, ce atesta desfasurarea activitatii in conditiile prevazute de lege.

Indiferent de caz, echipa noastra va sta la dispozitie pentru intocmirea dosarelor si obtinerea unei autorizatii/licente, respectiv a unui aviz pentru societatea dvs. Nu ezitati sa ne contactati!

Va stam la dispozitie cu ajutor in inceperea unei afaceri in Ploiesti. Procedura generala de infiintare a unui SRL in acest oras presupune depunerea unui dosar la Registrul Comertului pentru constituirea unei societati in judetul Prahova. Termenul normal de infiintare a unei firme in Romania este de 5 zile lucratoare.