Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice

Articole

Etapele infiintarii unei Societati in Nume Colectiv (SNC)

Etapele infiintarii unei Societati in Nume Colectiv (SNC)

Unul dintre tipurile de societati care pot fi infiintate atat de catre persoane fizice, dar si juridice este societatea in nume colectiv (SNC). Infiintarea unei firme sub aceasta forma va aduce beneficii tuturor participantilor, insa trebuie avute in vedere si obligatiile asociatilor SNC-ului.

Daca doriti sa infiintati un SNC si aveti nevoie de ajutor, agentii nostri va stau la dispozitie cu servicii complete de infiintare firma in mai multe orase ale tarii.

Puteti folosi si platforma noastra LaRegistru pentru a incepe procedura de infiintare a unei societati, astfel putand sa intelegeti mai bine pasii pe care trebuie sa ii urmati.

Caracterul juridic al SNC-ului

Societatea in Nume Colectiv – SNC –  este forma de societate comerciala constituita prin asocierea, pe baza deplinei increderi, a doua sau a mai multe persoane, care pun in comun anumite bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala, in scopul impartirii profitului rezultat si in care asociatii raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile societatii.

Nota!:Asociatii pot fi atat persoane fizice, cat si persoane juridice. In cazul persoanelor fizice, Societatea in Nume Colectiv se poate infatisa ca o societate familiala, constituita intre membrii aceleasi familii sau in cadrul unei anumite profesiuni (cand asociatii au acelasi scop profesional). In cazul persoanelor juridice, SNC are o personalitate juridica distincta de societatile asociat, iar capitalul sau social este format cu participare de capital de la toate societatile asociat. 

Desi este un tip de societate des intalnit, avand in vedere ca afacerile de tip familial au devenit din ce in ce mai profitabile in Romania, trebuie avute in vedere cateva caracteristici ale societatii in nume colectiv. Din punct de vedere juridic, SNC-ul:

  • se bazeaza pe increderea asociatilor, sau mai bine spus, acest tip de societate are in vedere persoana coasociatilor;
  • ca si SRL-ul, SNC-ul va avea nevoie de un capital social divizat in participatiuni si care trebuie varsat in contul societatii la inmatriculare;
  • referitor la capitalul social al SNC-ului, acesta nu poate fi constituit din titluri sau certificate;
  • societatea in nume colectiv nu poate avea asociat unic, iar asociatii nu pot fi comercianti, conform Legii 31/1990;
  • nu exista un plafon minim pentru capitalul social al SNC-ului, insa acesta trebuie trecut in contractul de societate.

SNC-ul este, de obicei, folosit pentru infiintarea unor firme mici, iar specialistii nostri va pot ajuta la procedura de inmatriculare a acesteia.

Va puteti baza pe noi pentru mai multe servicii legate de infiintarea unei firme, printre care redactarea actelor necesare la inmatriculare, completarea si depunerea dosarului de inmatriculare la Registrul Comertului.

Infiintarea unui SRL este rapida, cu ea rivalizand doar cea a crearii unui PFA. Cu toate acestea, primul tip de societate are mai multe avantaje, printre care departajarea responsabiliatii participantilor la obligaitiile si datoriile firmei. Daca optati pentru aceasta forma juridica, contactati-ne. Va putem ajuta ca in doar cateva zile sa aveti o firma care poate fi folosita.

Cerinte pentru infiintarea unui SNC

Printre cele mai importante aspecte care trebuie avute in vedere la infiintarea unei firme, inclusiv a unui SNC, se numara:

  1. faptul ca firma nu poate avea mai putin de 2 asociati si nu mai mult de 20, indiferent de tipul acestora;
  2. o persoana fizica sau juridica poate fi asociat intr-o singura societate in nume colectiv;
  3. numele SNC-ului trebuie sa contina numele a cel putin unuia dintre asociati alaturi de denumirea ‘societate in nume colectiv’;
  4. contractul prin care se infiinteaza societaea, trebuie sa contina informatii legate de aportul fiecarui asociat;
  5. asociatii trebuie sa stabileasca suma de bani necesara demararii afacerii si trebuie sa mentioneze data la care capitalul va fi varsat;
  6. infiintarea unui SNC presupune 3 etape: constituirea, functionarea si dizolvarea sau reorganizarea acesteia.

SNC-ul poate obtine si cod de TVA imediat dupa inmatricularea la Registrul Comertului.

Daca aveti nevoie de informatii suplimentare legate de cerintele legale de inmatricularea a unei societati in nume colectiv, consultantii nostri va pot ajuta. Va stam la dispozitie cu servicii complete de inmatriculare de firme in mai multe orase ale tarii, printre care Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea si Iasi.

Contractul de societate

Conform Legii nr. 31 din 1990, Societatea in Nume Colectiv se inscrie prin contract de societate. Acesta trebuie sa fie in forma autentica si va contine:

  • clauze referitoare la asociati;
  • clauze referitoare la atributele de identificare a societatii in care se constituie clauzele referitoare la elementele structurale ale societatii nou infiintate;
  • clauze referitoare la functionarea societatii.

Capitalul social  nu are un plafon minim stabilit prin lege, asociatii avand libertatea de a stabili dupa propriile interese valoarea acestuia.

Aportul asociatilor unei Societati in Nume Colectiv poate fi in numerar, in natura sau in creante (conform art. 16 din Legea nr. 31 din 1990).

Iata ce trebuie sa contina actul constitutiv al unei Societati in Nume Colectiv:

  • datele de identificare a asociatilor (Carte de Identitate sau Pasaport);
  • forma, denumirea si sediul social;
  • obiectul de activitate al societatii, cu precizarea domeniului si a activitatii principale;
  • capitalul social, cu mentionarea aportului fiecarui asociat;
  • asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati, datele lor de identificare, puterile ce li s-au conferit si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat;
  • partea fiecarui asociat la beneficii si la pierderi;
  • sediile secundare – sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica – atunci cand se infiinteaza o data cu societatea, sau conditiile pentru infiintarea lor ulterioara, daca se are in vedere o atare infiintare;
  • durata societatii;
  • modul de dizolvare si de lichidare a societatii.

Procesul de infiintare a unei SNC va fi indeaproape supravegheat de catre echipa noastra. De redactarea tuturor documentelor si de obtinerea actelor necesare intocmirii dosarului pentru inregistrarea societatii dumneavoastra la Registrul Comertului, inclusiv de rezervarea de denumire, ne vom ocupa noi. Va putem oferi si servicii de inregistrare in scopuri EORI.

Procedura de inmatriculare a unui SNC

Infiintarea unui SNC presupune aceiasi pasi pentru inmatricularea altor tipuri de societati, precum SRL-ul sau SA-ul. Odata redactat contractul de societate, acesta trebuie depus al Registrul Comertului impreuna cu alte documente.

Dosarul de inmatriculare al unui SNC trebuie sa contina :

  • cererea de infiintare a societatii (formular emis de catre Registrul Comertului) in original;
  • Anexa 1 pentru inregistrarea fiscala, in original;
  • declaratia pe proprie raspundere semnata de asociati sau administratori din care sa reiasa validitatea conditiilor de functionare a firmei;
  • dovada inregistrarii si/sau a dreptului de folosire a numelui societatii in original;
  • contractul de societate in original;
  • dovada sediului social in original;
  • dovezile depunerii capitalului social al firmei;
  • actele de identitate a asociatilor persoane fizice sau de inregistrare a asociatilor persoane juridice;
  • avize speciale legate de activitatea/activitatile ce vor fi intreprinse de SNC;
  • alte documente, conform cerintelor Registrului Comertului.

In cazul in care unul sau mai multi asociati sunt persoane juridice, lista documentelor este mai mare.

O particularitate a societatii in nume colectiv este ca asociatii trebuie sa decida impreuna asupra tuturor problemelor aparute in firma fara a fi nevoie, insa, de o adunare generala anuala a acestora.

Societatea in nume colectiv este destul de atragatoare pentru cei care vor sa infiinteze intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) pentru desfasurarea mai multor tipuri de acvititati comerciale.

Conform statisticilor, in 2018:

  • numarul de firme infiintate in Romania a crescut cu peste 80% fata de anul precedent;
  • numarul de firme noi inmatriculate in 2018 a fost de 9,878 pe intreg teritoriul tarii;
  • cea mai mare crestere a inregistrat-o industria agriculturii, insa silvicultura si piscicultura, impreuna insumand o crestere de 285,63%;
  • firmele care opereaza in domeniile financiar, de salubritate si gestionare deseurilor au inregistrat, de asemenea, cresteri de 121,67%, respectiv 104%.

Daca doriti sa infiintati un SNC si doriti ajutor specializat, va rugam sa ne contactati.