Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice

Articole

Cum sa deschizi o companie IT in Romania

In acest articol vei invata:

  • Cum sa deschizi o companie de IT in Romania
  • Care sunt pasii de formare a unei companii de IT si
  • Care sunt stimulentele fiscale acordate in Romania celor care decid sa deschida o companie de IT in aceata tara

Puteti infiinta rapid o firma cu ajutorul platformei noastre online LaRegistru. 

Sectorul IT este de departe cel mai cautat in ultimii ani, in Romania ca si peste tot in lume.

Companiile de IT vaneaza noi talente, anunturi de recrutare sunt peste tot atat online cat si pe toate panourile offline, aproape in fiecare zi un nou produs de software este promovat de catre aceasta industrie – semnele unei industrii vitale care se bazeaza pe un proces de dezvoltare puternic.

Marile companii recruteaza viitorii angajari direct din universitati, iar cei mai multi studenti la IT aleg sa emigrese imediat ce isi termina studiile.

Pentru a putea opri acest exod de talente, autoritatile au stabilit si imbunatatesc permanent niste termeni legali dedicati acestei industrii, avand in vedere incurajarea investitorilor sa deschida filiale aici, sau sa porneasca noi companii de IT in Romania, in loc sa isi mute afacerile in alte locatii.

Deschiderea unei companii de IT a devenit mai usoara astazi decat era acum 10 ani. Documentele necesare infiintarii unei firme pot fi pregatite de consultantii nostri. Pe langa acestea, va punem la dispozitie si alte servicii, precum cel de gazduire a sediului social. Acesta consta in folosirea unui spatiu sau chiar birou virtual la care pot fi primite documentele adresate firmei, fara ca aceasta sa isi desfasoare activitatile acolo.

PASII DE URMAT PENTRU DESCHIDEREA UNEI COMPANII DE IT

Aici sunt pasii initiali, cei esentiali pentru deschiderea unei noi companii.

Se aplica companiilor de IT, dar si oricarei alte noi companii deschise in Romania.

Selectarea domeniului de activitate

Sectorul de activitate este definit conform codurilor CAEN.

Firmele de IT fac parte din sectorul J, categoriile 58, 62 si 63, fiecare cu subcategoriile sale:

582 Lansarea de produse sofware

5821  Lansarea de jocuri pe calculator

5829  Lansarea de alte produse software

62 Servicii IT

620 Servicii in industria IT

6201 Activitati de programare software (software orientat spre client)

6202 Activitati de consultanta IT

6203 Activitati de management privind produse hardware

6209 Alte activitati afiliate sectorului de IT

63 ACTIVITATI DE SERVICE IT

631 Portaluri web, procesare de date, administrare de pagini web, activitati afiliate

6311 Procesare de date, administrare de pagini web si activitati afiliate

6312 Activitati privind portalurile web

O noua companie trebuie sa aiba un singur obiect de activitate principal, dar poate avea un numar nelimitat de activitati secundare.

Alegerea formei legale a unei noi companii

Cel mai des intalnite forme alese pentru firmele de IT sunt Societatile cu raspundere limitata (SRL) sau Societate pe Actiuni (SA)

LLC urile (SRL in Romania) sunt cele mai frecvente tipuri de companii de IT din Romania.  Acest tip de companie este in general condusa de Adunarea Generala a Asociatilor, in timp ce operatiunile zilnice sunt supravegheate de catre Administratorul ales de asociati.

Companiile de tip Joint-stock (SA in Romanian) sunt companii mai mari, cu cel putin doi actionari, intre care capitalul este impartit in actiuni nominale sau tranzactionale.

Toate noile companii trebuie inregistrate in Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), entitatea care opereaza in cadrul Camerei Nationale a Industriei Comertului in Romania.

Inregistrarea numelui companiei

Inainte de alegerea numelui viitoarei companii, antreprenorii trebuie sa verifice disponibilitatea numelui be siteul ONCR-ului https://portal.onrc.ro/ONRCPortalWeb/ONRCPortal.portal. Apoi, vor aplica pentru rezervarea numelui la aceeasi institutie.

Stabilirea unui sediu social

Sediul central al companiei poate fii stabilit fie pe proprietatea antreprenorului, fie pe o proprietate inchiriata sau cedata printr-un act semnat de catre companie si proprietarul spatiului in cauza, bazat pe certificatul de rezervare de nume emis the catre ONRC.

Stabilirea Articolelor de asociere

Prevederile incluse in articolele de asociere depin the forma legala aleasa pentru companie.

Totusi, sunt cateva prevederi care trebuiesc incluse idiferent de forma legala:

  1. Principalul obiect de activitate
  2. Eventualele obiecte de activitate secundare,
  3. Numele companiei si numarul rezervarii emist de catre ONRC.

STIMULENTELE FISCALE OFERITE ANGAJATILOR IN IT

Stimulentele fiscale oferite angajatilor in domeniul IT sunt esentiale pentru dezvoltarea industriei, deoarece beneficiile sunt valabile atat pentru angajati  cat si pentru angajatori.

Companiile pot astfel sa isi stimuleze personalul astfel incat sa incurajeze persoanele talentate sa ramana in Romania, in loc sa lucreze in strainatate.

Cadrul legal este redat de catre Ordinul Judecatoresc 409/4020/737/703 privind angajatii industriei de software, emis in 2017 de catre ministerul Comunicatiilor si Sociatatii Informationale, Educatie Nationala, Dreptatea sociala si in munca, Finante Publice.

Conform acestul document, angajatii firmelor bazate economic in Romania care opereaza in industria de software (coduri CAEN 5821,6201,6202,6209) se bucura de scutirea taxelor prevazute de art. 60, par. 2 al legii 227/2015 din codul Fiscanl, privind veniturile salariale si cele asimilate celor salariale, in anumite conditii.

Prevederile ordinului judecatoresc au intrat in aplicabilitate pe 01.07.2017 si isi exercita efectele asupra salariilor incepad cu iulie 2017.

Comparativ cu legislatia similara anterioara, ordinul aduce o limitare care a fost dezbatuta de catre industrie:

  • Activitatea fiecarul angajat care se bucura de scutirea taxelor trebuie sa ii fii adus angajatorului incasari de peste 10.000 euro sau echivalentul, in anul acoperit de scutirea taxelor

Start-upurile de IT sunt protejate de aceasta prevedere limitativa si nu trebuie sa demonstreze ca au avut venituri de 10.000 euro per programator de software.

Pentru a se putea bucura de aceasta scutire de taxe, angajatul trebuie sa aiba o diploma de studii superioare eliberata de o institutie acreditata, si trebuie sa fie angajat pe un post dintr-un departament sepcializat pe IT din cadrul companiei angajatorului.   Daca aveti nevoie de ajutor pentru infiintarea unei filiale sau a unei sucursale pentru firma dvs. de IT, ne putem ocupa si de aceste proceduri.


Fima noastra  ofera experienta solida pentru toti clientii interesati sa deschida o companie de IT in Romania.

Echipa noastra de agenti ofera solutii privind toate detaliile necesare procesului de incorporare.

Va rugam sa contactati unul dintre agentii nostri din Bucuresti pentru a beneficia de o consultatie gratuita privint cerintele necesare formarii companiei dumneavoastra.