Lansarea unei afaceri in Romania nu implica proceduri complicate in ceea ce priveste inmatricularea tipului de societate ales, mai ales ca procesul a fost simplificat destul de mult in ultimii ani, insa atentia trebuie directionata sectorului de activitate urmarit pentru a indeplini cerintele legale aplicabile industriei respective. Acest lucru se aplica si in cazul in care aveti in vedere infiintarea unei firme de transport marfa. In acest scop, specialistii nostri va stau la dispozitie cu servicii personalizate.
Mai jos, puteti afla pasii care trebuie urmati la inmatricularea unei firme in domeniul transporturilor de marfa.
Table of Contents
Ce legi trebuie sa respecte o firma de transport de marfa?
Pentru a intelege de ce infiintarea unei firme de transport marfa presupune respectarea unor reguli stricte, este bine de avut in vedere ca operatorii trebuie sa se conformeze atat legilor nationale, cat si celor internationale, mai ales ca cele mai multe societati aleg sa ofere servicii de transport extern.
Astfel, o firma de transport va cadea sub incidenta:
- Ordonantei nr. 27/11 privind transporturile rutiere;
- Regulamentului Consiliului European si Parlamentului European nr. 1071/2009 privind conditiile care trebuie indeplinite de catre operatorii de transport rutier.
Desi trebuie indeplinite atat regulile impuse la nivel national, cat si international, infiintarea unei firme se va face in baza legislatiei din Romania, asadar, primul pas va presupune alegere tipului de enitate legala potrivita si inmatricularea acesteia la Registrul Comertului.
Agentii nostri va stau la dispozitie daca doriti sa inmatriculati o firma, ceea ce va va ajuta sa aveti firma infiintata in doar cateva zile.
Cerinte speciale la infiintarea unei firme de transport marfa
Odata depasita faza infiintarii firmei (SRL-ul este adesea preferat de antreprenori), trebuie sa stiti ce conditii aveti de indeplinit inainte de demararea propriu-zisa a afacerii. Astfel, o firma de transport de marfuri:
- trebuie sa dispuna de anumite sume de bani in functie de numarul de vehicule gestionate;
- trebuie sa aiba un manager de transport;
- trebuie sa obtina diverse licente de la autoritati.
Expertii nostri in infiintare de firme va vor ajuta sa intelegeti cerintele speciale pe care le aveti de indeplinit pentru a deveni operator de transport rutieri de marfa.
Desi acesta este practic un pas final in infiintarea companiei, este recomandat sa gasiti un contabil bun chiar inainte ca compania sa fie inregistrata oficial. Dupa infiintare, exista cateva proceduri cu autoritatile fiscale pe care ar trebui sa le parcurgeti cu ajutorul contabilului, asadar, este mai bine sa nu lasati acest lucru in ultimul moment. Pe langa serviciile de contabilitate pe care vi le oferim, va putem ajuta si cu servicii legate de gasirea unui sediu social.
Managerul de transport
Una dintre cele mai importante cerinte care trebuie avute in vedere la infiintarea unei firme de transport marfa este numirea unui manager de transport care trebuie sa indeplineasca anumite conditii sau, mai bine zis, sa aiba un certificat de pregatire profesionala care sa ii permita sa administreze activitatea societatii. Nu de putine ori, unul dintre asociatii sau actionarii firmei aleg sa ocupe aceasta functie pentru a putea coordona operatiunile de transport.
Certificatul de pregatire profesionala se obtine in urma unor cursuri urmate de un examen organizate de Ministerul Transporturilor prin intermediul Autoritatii Rutiere Romana (ARR).
Obtinerea licentei de transport
Ca si in alte domenii, o firma care opereaza in sectorul transportului de marfa trebuie sa obtina o licenta care se va elibera managerului in baza certificatului de pregatire profesionala. Trebuie acordata atentie urmatorului lucru: chiar daca licenta este acordata in baza acestui certificat, eliberarea se face pentru firma respectiva, si nu persoanei desemnate ca manager.
Printre documentele necesare obtinerii licentei de transport se numara si Certificatul de Inmatriculare al societatii, actele constitutive ale firmei si decizia numirii managerului de transport.
Consultantii nostri va stau la dispozitie cu ajutor de specialitate in infiintarea unei firme in diverse orase ale tarii si obtinerea licentelor necesare pentru incepe afacerea.
Costuri legate de lansarea unei afaceri in domeniul transportului de marfa
Demararea unei afaceri in sectorul transportului de marfa presupune costuri destul de ridicate, insa acesta este unul dintre domeniile de activitate cu castiguri destul de bune, acesta fiind motivul pentru care este destul de profitabil.
Printre costurile care trebuie avute la inmatricularea unei firme in acest sector se numara:
- cele legate de infiintarea firmei care au o medie de 500 de lei;
- o capacitate financiara de 9.000 de euro pentru primul vehicul folosit in operatiuni;
- cate 5.000 de euro pentru fiecare dintre urmatoarele vehicule.
In ceea ce priveste eliberarea licentei de transport de catre ARR, aceasta se face in maximum 30 de zile daca cerintele capacitatii financiare sunt indeplinite.
Daca aveti in vedere infiintarea unei firme de transport marfa, contactati-ne pentru servicii complete de inmatriculare a unei societati.