Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice

Articole

Infiintare firma pentru Uber

Infiintare firma pentru Uber

Uber este una dintre cele mai cunoscute si mai de succes afaceri din tip ridesharing care a devenit foarte populara si in Romania in ultimii cativa ani. Multi soferi au posibilitatea de a deveni soferi Uber, insa pentru aceasta au nevoie sa indeplineasca unele conditii legale.

Mai jos, agentii nostri au pregatit un ghid despre infiintarea unei firme pentru activitati de tip ridesharing prin Uber. Va stam la dispozitie cu diferite servicii pentru infiintarea mai multor tipuri de societati. Totodata va punem la dispozitie platforma noastra de infiintare de firme online – LaRegistru

De ce am nevoie pentru a deveni sofer Uber?

Aceasta este cea mai raspandita intrebare printre cei care vor sa aiba firme de tip Uber. Pentru a incepe o astfel de afacere, veti avea nevoie de un permis auto valabil si de o masina. Insa, trebuie avute in vedere si cerintele legale ale unei astfel de firme. Trebuie mentionat ca legea obliga persoanele fizice care au operat doua curse contra cost intr-un an sa infiinteze o firma.

Din punct de vedere legal, va trebui sa infiintati o firma. SRL-ul sau PFA-ul sunt cele mai agreate pentru infiintarea unei firme Uber in Romania. Apoi, va trebui sa va inregistrati in scop de TVA la nivel local, insa si intracomunitar, si nu in ultimul rand, va trebui sa va inregistrati pe platforma Uber.

Agentii nostri din Bucuresti va pot ajuta sa infiintati o firma Uber in acest oras, avand in vedere solicitarile multiple pentru acest tip de afacere in capitala. Va punem la dispozitie servicii de infiintare de firme de tip Uber si in alte orase mari ale tarii.

Va stam la dispozitie cu servicii de infiintare a unui SRL in orase mari, astfel incat daca doriti sa dati startul unei afaceri intr-o alta zona decat cea a Bucurestiului, puteti apela la noi. Specialistii nostri vav or ajuta cu tot ce tine de pregatirea si depunerea documentelor in vederea obtinerii Certificatului de Inmatriculare cat mai repede.

Pasii pentru infiintarea unei firme pentru Uber

In 2020, reglementarile pentru soferii care opereaza sub egida Uber sau a altor operatori de transport alternativ au fost schimbate, astfel incat noi pasi au fost adaugati la infiintarea unei firme care sa isi desfasoare activitatea in acest fel.

Urmatorii pasi trebuie indepliniti de catre cei care doresc sa infiinteze societati pentru Uber:

  1. inregistrarea ca sofer pe platforma Uber;
  2. infiintarea unei entitati juridice (PFA-ul si SRL-ul sunt printre cele mai utilizate tipuri de societati);
  3. obtinerea codului de TVA intracomunitar;
  4. obtinerea certificatului pentru transport de persoane ;
  5. obtinerea licentei de operator de transport alternativ;
  6. obtinerea copiei conforme a licentei si a ecusonului.

Infiintarea unei firme pentru Uber nu este dificila, iar daca aveti nevoie de suport in acest sens, agentii nostri va stau la dispozitie. Infiintarea unui PFA se bazeaza pe obtinerea unuia sau mai multor coduri CAEN, dar nu maim ult de 5, in functie de activitatile oferite. Totusi, trebuie retinut ca in comparatie cu alte tipuri de societati, PFA-ul vine si cu anumite limitari de care este recomandat sa tineti cont atunci cand alegeti forma legala sub care doriti sa activati.

Cum alegeti tipul potrivit de societate de inmatriculat pentru Uber

Dupa cum am scris mai sus, dintre toate tipurile de societati prevazute de lege, SRL-ul si PFA-ul sunt printre cel mai des utilizate firme pentru desfasurarea de activitati de tip transport alternativ in regim Uber.

Alegerea tipului de societate trebuie sa se bazeze pe cateva elemente-cheie precum taxele aferente, precum si responsabilitatea pe care doriti sa o asumati ca persona fizica. Fiecare tip de societate are atuurile sale, iar selectia se poate face printr-o consultatie cu specialistii nostri. In timp ce PFA-ul presupune mai putine documente, SRL-ul se inmatriculeaza destul de repede si usor.

In ceea ce priveste taxele care trebuie platite, in cazul unui PFA, se plateste impozitul pe venit de 10% caruia i se adauga contributiile sociale, in timp ce pentru un SRL, impozitul este de 1% atunci cand aceasta are un angajat sau 3% pentru firma fara niciun angajat, caruia i se adauga TVA-ul de 19%. Acestora li se adauga si impozitul de dividende de 5%.

Contabilii nostri va stau la dispozitie cu servicii complete in acest sens.

Infiintarea uni SRL sau PFA pentru o firma Uber

Odata ce indepliniti conditiile mentionate mai sus legate de detinerea unui permis de conducere si a unei masini, puteti incepe procedura de infiintare a firmei pentru Uber.  Dupa cum am spus, SRL-ul sau PFA-ul sunt cele mai utilizate tipuri de societati pentru aceasta afacere.

Daca pentru infiintarea unui PFA procedura este mai simpla din punct de vedere al actelor necesare, pentru un infiintarea unui SRL veti avea nevoie de un set mai amplu de documente. Este bine de stiut ca cel mai des intalnit tip de societate pentru o firma Uber este SRL-D, sau societatea cu raspundere limitata debutant si cu asociat unic.

Pentru a infiinta un PFA pentru o firma UBER veti avea nevoie de:

  • copie dupa actul de identitate;
  • dovada sediului social al societatii;
  • copie dupa diploma ultimei scoli absolvite;
  • copie dupa permisul de conducere;
  • specimenul de semnatura.

Pentru infiintarea unui SRL pentru o firma de tip Uber, veti avea nevoie de:

  • rezervarea unui nume pentru firma, iar acesta se poate rezerva gratuit acum;
  • redactarea actului constitutiv al firmei, care trebuie realizata de un notar;
  • alegerea codului potrivit acestui tip de activitate, conform Nomenclatorului CAEN;
  • dovada unui sediu social este necesara si la infiintarea unui SRL pentru UBER;
  • copie dupa actul de identitate si permisului de conducere al soferului.

Indiferent de tipul de societate ales, firma colaboratoare Uber va trebui sa deschida si un cont bancar care va fi folosit o data pentru depunerea capitalului social, iar apoi pentru tranzactiile in cadrul firmei.

Consultantii nostri va pot ajuta sa infiintati PFA-uri si SRL-uri pentru a desfasura activitati de tip Uber in cel mai scurt timp. De asemenea, daca alegeti infiintarea unui SRL, va punem la dispozitie servicii de gazduire sediu social pentru a elimina timpul de cautare a unui sediu social pentru societate.

Firmele romanesti, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza sa efectueze operatiuni intracomunitare (achizitii intracomunitare / livrari / servicii) trebuie sa solicite inregistrarea la Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) pentru a obtine un numar de TVA intracomunitar, inainte de efectuarea operatiunilor. Acest pas trebuie completat dupa infiintarea unui SRL sau al altei forme juridice.

De ce cod CAEN am nevoie pentru o firma Uber?

Codul CAEN pentru desfasurarea activitatii de firma pentru Uber este 4939 – Alte transporturi terestre de călători n.c.a. Acesta trebuie sa se regaseasca in formularul depus la infiintarea PFA-ului, sau in actul constitutiv al SRL-ului, in functie de tipul de societate ales.

Ultimii pasi pentru infiintarea unei firme pentru Uber

Odata firma infiintata, soferul va trebui sa se inregistreze pe platforma Uber si sa astepte sa fie contactat de catre reprezentatii acesteia. La inregistrarea pe platfroma, vor trebui depuse urmatoarele documente:

  • documentele care atesta existenta unei firme;
  • permisul de conducere;
  • certificatul de inmatriculare al autoturismului;
  • dovada platii asigurarii obligatorii a autovehiculului;
  • alte informatii necesare evaluarii soferilor din orasul in care firma isi va desfasura activitatea.

Infiintarea unei firme pentru Uber nu este costisitoare sau de lunga durata, insa veti avea nevoie de ajutor specializat pentru indeplinirea conditiilor legale pentru a desfasura activitati de transport persoane.

Obtinerea codului de TVA intracomunitar

Infiintarea firmei pentru Uber trebuie sa fie urmata de obtinerea unui cod de TVA pentru operatiuni intracomunitare, deoarece Uber este o platforma digitala operata de o firma care opereaza in intreaga Uniune Europeana.

Obtinerea codului de TVA intracomunitar este o procedura simpla care implica depunerea unei cereri la ANAF. Codul este emis in doar cateva zile, de cele mai multe ori.

Intregul proces de infiintare a firme, precum si obtinerea codului de TVA poate fi realizat de specialistii nostri, astfel incat sa puteti incepe activitatea cat mai rapid sau sa va puteti ocupa de obtinerea licentei de sofer Uber.

Conditii pentru soferii care ofera servicii de transport alternativ

La infiintarea unei societati pentru a desfasura activitati de transport alternativ, soferul trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Cu alte cuvinte, nu toate persoanele interesate pot deveni soferi Uber, insa pot infiinta firme cu ajutorul carora sa isi creeze flote de masini pe care sa le foloseasca in acest scop. Este bine, asadar, sa aveti in vedere aceste doua aspecte diferite.

Exista si posibilitatea de a obtiene o masina de la partenerii oficiali Uber in cazul in care nu aveti propria masina. Acestia pot fi gasiti in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov, acolo unde este disponibil si serviciul momentan.

Pentru a deveni sofer Uber, o persoana trebuie sa aiba varsta minima de 21 de ani, precum si permis de conducere de categorie B de cel putin 2 ani. De asemenea, aceasta nu trebuie sa aiba cazier din care sa rezulte infractiuni contra sigurantei pe drumurile publice, in primul rand, insa si alte cateva tipuri de infractiuni. O alta cerinta pe care un sofee trebuie sa o indeplineasca este sa nu fi avut suspendat dreptul de a conduce in ultimul an la momentul depunerii actelor de obtinere a licentei. Specialistii nostri pot oferi mai multe informatii in acest sens.

Daca doriti sa infiintati o firma pentru Uber, agentii nostri va pot sfatui cum sa alegeti si ce tip de societate vi se potriveste in functie de bugetul disponibil. De asemenea, orice intrebare isi poate gasi raspunsul alaturi de noi.

Obtinerea licentei de operator de transport alternativ

Ca urmare a noilor reglementari in domeniul transportului alternativ de persoane, soferii Uber trebuie sa obtina o licenta de operatori pentru a putea efectua curse in acest regim.

Pentru a putea colabora cu Uber, un sofer are nevoie de:

  • licenta de operator de transport alternativ care poate fi emisa doar pentru o entitate juridica;
  • firma trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA.

Licenta a devenit obligatorie incepand cu 1 feburarie 2020, asadar aceasta este acum o cerinta obligatorie la inceperea unei astfel de activitati. Pentru ea veti avea nevoie de urmatoarele documente:

  • certificatul de competenta profesionala pentru managerul de transport alternativ care se obtine in aproximativ 4 saptamani;
  • autorizatia de operator pentru transport alternativ care se obtine in 2 saptamani.

Soferul are nevoie si de:

  • o copie conforma pentru transportul alternativ;
  • un certificat profesional pentru conducatorul auto care include fisa medicala si testul psihologic, precum si un curs de pregatire profesionala urmat de un examen;
  • ecusonul de transport alternativ.

Certificatul este eliberat de Autoritatea Rutiera Romana (ARR) din judetul in care soferul isi desfasoara activitatea.

Specialistii nostri va pot ghida in obtinerea documentelor necesare pentru licenta de operator de transport alternativ. Pentru aceasta trebuie pregatite urmatoarele documente:

  • certificatul inspectiei tehnice periodice (ITP) a autoturismului;
  • contractul incheiat de sofer si Uber (contracul de comodat, inchirere sau leasing poate fi utilizat) ;
  • certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a autovehiculului.

In cifre, in Romania, Uber:

  • este prezenta pe piata inca din anul 2014;
  • in anul 2019, aceasta a inregistrat un profit de aproximativ 800.000 de lei;
  • unul dintre principalii competitori ai Uber este Bolt care in 2019 a avut o cifra de afaceri de 20,5 milioane de lei si un profit de aproape 280.000 de lei.

 

Ecusonul pentru transport alternativ

O alta cerinta care trebuie indeplinita in momentul in care incepeti sa colaborati cu Uber este obtinerea unui ecuson care trebuie afisat pe parbrizul autoturismului. Astfel, acesta poate fi obtinut doar daca masina sau masinile au deja licente de transport alternativ. Valabilitatea ecusonului este de un an de zile.

Obtinerea ecusonului presupune:

  1. completarea unei cereri
  2. prezentarea licentei de transport alternativ pentru societate, precum si copia conforma a masinii/masinilor;
  3. prezentarea contractului cu platforma Uber (acesta se gaseste in profilul creat direct pe platforma);
  4. plata achitarii tarifului pentru obtinerea ecusonului care este de 8 lei;
  5. Treubie obtinute cate doua ecusoane pentru fiecare masina, asadar, trebuie achitata contravaloarea amandurora. Plata se face in conturile ARR din judetul in care va veti desfasura activitatea.

Avand in vedere ca licenta si copia conforma se obtin in aproximativ 4 saptamani, este recomandat sa aveti in vedere si acest aspect la depunerea actelor.

Specialistii nostri va stau la dispozitie cu informatii actualizate indiferent de sectorul de activitate pe care doriti sa il desfasurati, asadar, nu ezitati sa apelati la noi pentru servicii de infiintare de firme, dar si de contabilitate.

Intrebari frecvente legate de activitatile de transport alternativ

Mai jos puteti gasi cateva raspunsuri frecvent regasite printre cei care doresc sa infiinteze firme pentru Uber sau sa devina soferi pentru a oferi servicii de transport alternativ si raspunsurile lor:

  • Pot sa infiintez o firma si sa creez o flota de masini pentru Uber?

Da, este posibila infiintarea unei societati, recomandata fiind SRL-ul, prin care sa creati o flota de masini. De asemenea, puteti avea soferi angajati sau care lucreaza in regim de colaborare pe autovehiculele respective.

  • Daca infiintez o firma pentru Uber, o pot folosi si pentru alte platforme?

Firmele-mama au cerinte diferite, insa nu este imposibil sa va inrolati in mai multe platfrome, atat timp cat aveti licenta de transport alternativ si indepliniti toate cerintele legale pentru a oferi serviciile respective.

  • Cate masini pot folosi pentru a oferi servicii Uber?

In functie de societatea pe care ati infiintat-o, puteti folosi una sau mai multe masini. Nu uitati insa ca in cazul unui SRL aveti nevoie si de un manager de transport pentru coordonarea flotei de masini.

  • Pot folosi masina proprie pentru serviciile Uber?

Da, este posibil, atat timp cat aceasta indeplineste cateva conditii. Acestea sunt cea de a avea 4 portiere, aer conditionat, asigurarea obligatorie RCA valabila, iar cea mai importanta, vechimea autoturismului sa nu depaseasca 14 ani. De asemenea, aceasta trebuie sa se prezinte bine din punct de vedere estetic si sa nu prezinte daune care pot pune in pericol pasagerii.

  • Care este mai avantajos: PFA-ul sau SRL-ul pentru o firma Uber?

La alegerea tipului de societate, puteti avea in vedere daca doriti sa operati singur sau sa creati o flota de masini, precum si regium de impozitare care este diferit pentru PFA si SRL. Puteti alege tipul potrivit cu ajutorul agentilor nostri.

Ne puteti contacta oricand pentru mai multe informatii sau pentru servicii specializate de infiintare firme, inclusiv societati pentru colaborare cu Uber