Table of Contents
Care este legea care reglementeaza operatiunile privind gestionarea deseurilor in Romania?
Principalele legi care reglementeaza gestionarea deseurilor sunt Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, precum si O.U.G. nr. 195/2005 privind protectia mediului.
Pentru infiintarea rapida a unei firme, va invitam pe platforma noastra online LaRegistru.
As dori sa infiintez o firma pentru desfasurarea activitatii de colectare a deseurilor. Care sunt pasii care trebuie urmati in acest sens?
Infiintarea unei firme de colectare si/sau reciclare a deseurilor presupune, in prima faza, indeplinirea procedurilor prealabile referitoare la constituirea si inregistrarea unei societati in Romania, si anume: stabilirea formei juridice a firmei, alegerea concreta a obiectului de activitate, stabilirea sediului social, incheierea actului constitutiv, semnarea de declaratii, obtinerea autorizatiilor specifice, depunerea capitalului social si inregistrarea societatii in Registrul Comertului.
Pentru o analiza detaliata a fiecarui tip de societate, in conformitate cu Legea nr. 31/1990 privind societatile, nu ezitati sa luati legatura cu noi. Mai mult, echipa noastra cu experienta vasta in acest domeniu va poate oferi consultanta de specialitate in ceea ce priveste forma potrivita pe care o poate lua viitoarea dvs. societate.
Codurile CAEN aferente operatiunilor cu deseurile necesare pentru determinarea obiectului de activitate a societatii sunt:
- Cod CAEN 381 Colectarea deseurilor
3811 Colectarea deseurilor nepericuloase
3812 Colectarea deseurilor periculoase
- Cod CAEN 382 Tratarea si eliminarea deseurilor
3821 Tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase
3822 Tratarea si eliminarea deseurilor periculoase
Am nevoie de anumite autorizatii pentru a putea desfasura acest tip de activitati?
Da. Pe langa operatiunile prealabile care contureaza forma societatii dvs., Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor stabileste anumite conditii si obligatii in sarcina operatorilor economici care efectueaza operatiuni cu deseuri. Se stabileste, astfel, necesitatea obtinerii unei autorizatii de mediu ori a unei autorizatii integrate de mediu.
Conform O.U.G. 195/2005, prin autorizatie de mediu intelegem un act tehnico-juridic care se emite de catre autoritatile competente pentru protectia mediului, prin intermediul caruia se stabilesc conditiile de functionare a unei activitati existente sau a unei activitati noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, necesar pentru punerea acesteia in functiune.
De asemenea, notiunea de autorizatie integrata de mediu se refera la actul tehnico-juridic emis de autoritatile competente, in conformitate cu dispozitii legale in materie, referitoare la prevenirea si controlul integrat al poluarii.
Astfel, legea mentionata prevede faptul ca autorizatia ori autorizatia integrata de mediu trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente:
- tipurile si cantitatile de deseuri care pot fi tratate;
- cerintele tehnice si de alta natura care sunt aplicabile amplasamentului in cauza pentru fiecare tip de operatiune autorizata;
- masurile de siguranta si de prevenire care trebuie luate;
- metoda necesara fiecarui tip de operatiune;
- monitorizarea si controlul operatiunilor;
- masurile de inchidere si de intretinere ulterioara.
In situatia in care anumite structuri nu se incadreaza in cerinta privind autorizarile de mediu, ANPM – Autorizatia Nationala pentru Protectia Mediului, va mentine un registru in care se vor regasi:
- operatorii economici care colecteaza si transporta deseuri in sistem profesional;
- comerciantii sau brokerii;
- operatorii economici care fac obiectul derogarilor de la cerintele de autorizare.
Mai mult, Legea nr. 211/2011 prevede in sarcina acestor persoane obligatia de a informa, cel tarziu pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, autoritatea publica teritoriala pentru protectia mediului in privinta activitatilor pe care le desfasoara.
Persoanele juridice care sunt autorizate din punct de vedere al protectiei mediului pentru a intreprinde operatiuni de colectare si transport a deseurilor detin obligatia de a transporta deseurile doar la instalatiile autorizate pentru efectuarea operatiunilor de tratare. De asemenea, persoanele juridice au obligatia de a desemna o persoana din randul propriilor angajati care sa urmareasca si sa garanteze indeplinirea obligatiilor prevazute de lege sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane.
Astfel de persoane trebuie sa fie instruite in domeniul gestiunii deseurilor, in special in privinta deseurilor periculoase, prin absolvirea unor cursuri de specialitate.
Persoanele juridice care desfasoara operatiuni de tratare a deseurilor sau cele care asigura colectarea sau transportul deseurilor vor fi supuse unor controale periodice efectuate de catre autoritatile competente.
Pentru informatii aditionale privind infiintarea unei firme de gestionare a deseurilor in Romania, nu ezitati sa ne contactati pentru consultanta de specialitate, precum si pentru asistenta in intocmirea documentatiei necesare constituirii si inregistrarii societatii in Registrul Comertului si pentru obtinerea autorizatiilor aferente.
Infiintarea unui PFA se adreseaza mai multor tipuri de oameni de afaceri, dar mai ales celor care pot lucra in regim propriu sau mai bine zis, nu depind de alte persoane pentru a-si desfasura activitatile. Printre acestia se numara si medicii dentisti, astfel ca daca doriti sa folositi aceasta forma juridica, ne puteti contacta pentru inregistrare.