Emblema este semnul sau denumirea care deosebeste un comerciant de un altul de acelasi gen (conform art. 30 alin. 2 din Legea 26/1990 privind Registrul Comertului).
Emblemele pot fi:
- figurative (orice forma de reprezentare grafica);
- verbale (litere, cifre, cuvinte);
- complexe (combinatii ale primelor doua).
In timp ce firma (numele comercial al societatii) este obligatorie, emblema este facultativa. Cu toate acestea, pentru a dobandi un drept de folosinta exclusiva asupra emblemei este necesara inregistrarea acesteia la Registrul Comertului.
Nota!: O societate comerciala poate avea mai multe embleme.
Asemeni marcii si firmei, emblema are o functie identitara. De aceea, dispozitiile legale aplicate marcilor pot fi extrapolate atat pentru firma, cat si pentru emblema.
Documentele necesare pentru inregistrarea mentiunii priviand inscrierea sau modificarea emblemei unei persone juridice sunt:
- cererea de inregistrare;
- dovada verificarii disponibiliatii si a rezervarii emblemei;
- hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor/decizia asociatului unic sau dupa caz, actul modificator al actului constitutiv ce cuprinde descrierea emblemei si macheta acesteia, original;
- macheta emblemei, in 3 exemplare;
- imputernicire avocatiala;
- taxe.
Nota!: Emblema poate fi folosita numai insotita de firma comerciantului, deoarece emblema este un element complementar al firmei. Folosirea de sine statatoare nu este recomandata.
De asemenea, de retinut este faptul ca emblemele trebuie sa se deosebeasca de toate celelalte embleme inscrise la Registrul Comertului (atat in cadrul aceluiasi domeniu de activitate, cat si pe piata unde societatea isi desfasoara activitatea).
Emblema poate fi schimbata pe parcursul activitatii unei societati comerciale, respectand procedurile impuse de lege.
Echipa noastra va sta la dispozitie pentru inscrierea emblemelor, oferind inclusiv consultanta avizata in alegerea lor, in functie de nevoile dvs.